duminică, 13 noiembrie 2011

Ca o mica paranteza...





Am considerat ca ar fi indicat sa explicam de ce am ales ca subtitlu de blog cuvinte precum "psyche" si "personna".



Personna inseamna in greaca antica, "masca" si face referire la masca purtata de actori, atunci cand jucau o piesa. Astazi insa face referire la conceptul de personalitate, deoarece omul este suma a mai multe parti, un ansamblu de "masti" purtate in diferite contexte sociale. Deoarece tema aleasa de noi pentru acest proiect este chiar personalitatea, am considerat important sa alegem ca parte componenta a acestui blog conceptul prezentat si sa il si explicam. Interesant este faptul ca fiecare dintre noi porta o masca. Unii dintre noi au mai multe si poate ca mastile unor oameni se lipesc atat de bine, incat acestia nu mai stiu cine sunt cu adevarat. Omul se adapteaza, joaca un rol si poarta o masca; masca victimei, a celui ce cauta aprobare, a cuceritorului, etc.. Toti jucam pe scena asta mare numita viata la un moment dat un rol sau mai multe, toti purtam masti, important este sa nu uitam cine suntem cu adevarat. Asemenea actorilor de demult, nu trebuie sa uitam sa ne dam jos masca dupa ce cortina s-a lasat.





Al doilea termen, "psyche" face referire la frumoasa mitologiei grecesti, dar nu trebuie sa uitam ca acest cuvant inseamna suflet si face directa trimitere la termenul corespondent din psihologie. Tradus, din greaca, inseamna "viata", cu urmatorii termeni derivati: spirit, fantoma si sine (suflet).
In mitologia greaca termenul facea referire la Psyche, tanara frumoasa de care s-a indragostit Eros si care a trecut prin nenumarate greutati pana sa ajunga sa isi traiasca iubirea alaturi de Cupidon (Eros). De aici si asocierea cu sufletul. ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Psyche ) 


In ceea ce priveste psihologia si alte domenii apropiate, intalnim termenul de "psyche" in lucrarile lui Galenus, Aristotel, Franz B., etc.. (http://en.wikipedia.org/wiki/Psyche_(psychology) )
De fapt psyche reprezinta omul si obstacolele pe care le intampina de-a lungul vietii, experientele sale, linistea copilariei, zbuciumul tineretii si impacarea cu ultima etapa a vietii.





 


Imaginea alaturata reprezinta sarutul care a adus-o pe Psyche la viata, un fel de Alba ca Zapada. De fapt consider ca reprezinta puterea dragostei sincere, adevarate, de a salva suflete.










Nu am raspuns inca la ce inseamna personalitatea, oricum nu acesta era scopul postarii de fata, insa ne-am facut o idee despre ce inseamna aceasta si de vechimea subiectului. Ceea ce inseamna ca omul, impreuna cu personalitatea sa, reprezinta un ansamblu complex, studiat inca din timpuri stravechi, subiect inepuizabil, ce ridica adevarate controverse si dezbateri. Mai ales creativitate, lucru dovedit si de multitudinea de fatete imbracate de aceasta in decursul anilor trecuti si cu siguranta si a celor ce vor urma. Pentru mult mai multe informatii cu privire la acest subiect, nu ezitati sa consultati atat internetul cat si bibliotecile. Veti gasi online o multime de poze foarte frumoase pe subiectul Psyche-Eros. Merita privite, caci arta vindeca sufletul!



Extra... un filmulet ce explica ceva mai bine cateva din ideile prezentate mai sus.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu